Porumbul zaharat – o sursa de sanatate

     Porumbul zaharat e o valoroasa cultura nutritiva, in stadiul de coacere in tinta el depaseste aproape toate legumele. Bobul de porumb-zaharat contine pana la 4 % de proteine,4-8 % de zaharuri, 12-15 % de amidon,1,2 % de grasime. De asemenea  multe vitamine, indeosebi B1,PP,B2 , acid ascorbic. Porumbul –zaharat regleaza bine procesele digestiei si mareste asimiliarea altor produse alimentare. Fiert sau copt este  destul de satios, oferind energie organismului. Dupa tratamentul termic porumbul fiert, ca si cel copt sau sub forma de popcorn, pierde doar o parte din substantele importante pentru sanatate. Porumbul fiert pastreaza peste 63 % din vitamine si aminoacizi intacti. Porumbul fiert, copt sau sub forma de popcorn este un medicament universal aproape la fel de bun ca si preparatele naturiste bazate pe coaja sau influorescente de porumb.
Cercetarile recente au dovedit că in porumbul tratat termic apar izomeri ai acidului folic care au si alte efecte benefice asupra vaselor de sange. Acesti compusi, descoperiti  de  dr. P.J. Walsh de la Universitatea din Seattle, pot actiona ca factor de crestere a elasticitatii vaselor de sange. Este vorba de o actiune moleculara directa asupra celulelor care fabrica proteina numita elastina. Elastina reprezinta secretul elasticitatii tesuturilor conjunctive, inclusiv a peretelui arterelor.
Consumul de porumb pe o durata mai mare de 25 de zile poate determina o crestere cu pana la 7-8 % a lungimii totale a retelei de vase de sange capilare. Aceasta are ca efect scaderea acumularii de toxine in organism, reducerea vitezei de imbatranire, dar si de imbolnavire a tuturor organelor.
Porumbul fiert sau copt contine o serie de substante care actioneaza atat mecanismele metabolismului ficatului, dar si ale altor tesuturi si organe. Asa cum arata studiile biochimistilor americani,in porumbul fiert apar unii produsi ai aminoacizilor vegetali din categoria ceto-nitro-aminelor, rezultati din prepararea termica. Acesti compusi ajung in celulele ficatului, numite hepatocite, si patrund in apropierea mitocondriilor, adica a zonei in care se produc arderile propriu-zise. Datorita prezentei acestor compusi, celulele ficatului isi intensifica arderile, producand dioxid de carbon si apa.
Un consum ponderat de porumb copt poate conduce la scaderea in greutate, tocmai datorita acestor substante care patrund in celulele ficatului. Pe langa acest mecanism molecular de grabire a degradarii grasimilor, porumbul este un bun medicament pentru slabit si datorita actiunii mecanismelor hormonale ale tiroidei si a extinderii retelei de capilare care dreneaza substantele nutritive in exces.
Bobul crud de porumb contine un aminoacid numit thiamina, o substanta destul de rezistenta la temperaturile ridicate. Aceasta substanta are un efect benefic asupra bunei desfasurari a reactiilor chimice din neuroni.
Cercetatorii din domeniul gerontologiei de la Universitatea din Hamburg considera ca aportul de thiamina prin consum de porumb zilnic poate scadea viteza de imbatranire a creierului cu 5-10 % pe an la femei şi cu 2-6 % pe an in cazul barbatilor.

This entry was posted in cereale, Romana. Bookmark the permalink.