Telina -beneficiile ei pentru sanatate

Telina (Apium graviolens.L) face parte din familia umbeliferilor. Este o planta bienala. In primul an formeaza radacina si rozeta frunzelor. In cel de al doilea an radacinile plantate formeaza tulpini cu flori si seminte. Frunzele sunt de culoare verde-inchisa, sectate.

Sunt trei varietati de telina: pentru petiole, frunze si radacini. Prima din ele formeaza petiole, carnosi si suculenti de 25-30 cm lungime si 2-3 cm grosime; cea de-a doua produce un mare  numar  de frunze; varietatea a treia formeaza radacini ingrosate rotunde cu diametrul de 8-10 cm.

Ca planta legumicola telina este cunoscuta din vechime. Dupa continutul de substante nutritive si calitatile gustative telina ocupa unul din primele locuri printre culturile legumicole. Telina contine o mare cantitate  de vitamine A,B1 B2,C etc. acizi  aminici si saruri minerale. Frunzele si radacinele de telina sunt folosite ca mirodenie in supe, salate si la conservarea legumelor.Calitatile curative ale telinei sunt cunoscute din timpuri stravechi. Infuziile si sucul de telina se utilizeaza pentru  sporirea poftei de mincare . (N.Bajureanu,I.Turcanu)

Consumul telinei contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Atunci cand sucul de telina este combinat cu sucuril altor plante,beneficiile sunt sporite, pentru diverse afectiuni.
Studii recente au demonstrat ca telina ar putea fi eficienta in combaterea mai multor forme de cancer. Sucul de telina conduce la reducerea aciditatii , de asemenea echilibreaza in mod eficient pulsul sangelui din organism si neutralizeaza aciditatea. Sucul de telina actioneaza ca un tonic perfect pentru atleti.
Telina este cunoscuta pentru compusii sai, care lupta impotriva cancerului, cu rol in oprirea dezvoltarii celulelor tumorale. Acizii fenolici continuti de telina, blocheaza actiunea prostagladinelor, care stimuleaza cresterea celulelor tumorale. Cumarinele contribuie la prevenirea formarii radicalelor liberi din celulele afectate de tumoare.  Sucul de telina diminueaza in mod eficient, colesterolul total si  colesterolul rau (LDL)
Potasiul si sodiul din sucul de telina regleaza nivelul fluidelor din organism, stimuleaza productia de urina si ajuta la eliminarea excesului de lichid. Telina sustine activitatea normala a functiei renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi.Consumul zilnic de suc de telina, timp de o saptamana poate duce la scaderea semnificativa a tensiunii arteriale. Sucul de telina nu are doar efect diuretic, ci ajuta si la eliminarea pietrelor vezicii urinare si urinare.
Persoanele cu tensiunea arteriala scazuta au acuzat o scadere si mai accentuata a tensiunii dupa consumarea telinii. De aceea, daca va incadrati in aceasta categorie, evitati consumul constant de telina.

 Pentru pastrarea frunzelor de telina se folosesc pungi din polietilena perforate, iar radacinile  pot fi pastrate  in lazi de lemn  cu capacitatea de 20-25 kg. Tempertura la pastrare trebuie  sa fie de  0-1 grade C. Astfel productia proaspata poate fi pastrata pe parcursul  a 3-4 luni.

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.