Isopul si beneficiile pentru sanatate

Isopul (Hyssopus officinalis L.) este o planta erbacee  multianuala sub forma de semiarbust, face parte parte din familia labiatae.Plantele au inaltimea de 40-60 cm, lastarii erecti, ramificati de forma lanceolata. Florile albastrii, roze  sau albe, amplasate cite 3-5 in tiaca frunzelor. Fructul prezinta un nucsor in trei muchii de formă oval-alungita.Isopul este originar din tarile Europei de Sud.

De obicei se folosesc lastarii infrunziti,care trebuie strinşi la inceputul infloririi plantelor. In tulpinile si frunzele de isop se contine ulei esential 0,6-1,0%,  care are  un miros de camfor; frunzele si infloriscentele contin 0,8-2,0% ulei. In compozitia uleiului esential intra diferite substante tanante, acid oleinic, substante amare si pigmenti. Isopul contine  substante active datorita carora este recomandat in tratamentul a peste 65 de afectiuni grave, printre care bolile respiratorii, hepatice, cardiovasculare dar si cancer. Ca planta  medicinala isopul se foloseste la imbolnaviri  de astma,catarul bronhilor, se utilizeaza la spalarea ochilor si clatitul gitului. Pentru uzul medicinal se foloseste toata planta, din care se prepara infuzie sau sirop.  Pentru infuzie se pun doua lingurite de plante in 250 ml apa clocotita, se lasa zece minute, se consuma doua-patru cani pe zi. Pentru sirop, se pun 100g de plante intr-un litru de apa clocotita, dupa racire se adauga 1,5 kg de miere si se pune pe foc sa clocoteasca un minut.

Isopul vindeca si afectiunile respiratorii si ale aparatului digestiv, iar extern se foloseste pentru ameliorarea durerilor reumatice, arsuri, dureri de urechi, de dinţi etc. De asemenea, se poate utiliza si pentru reglarea tensiunii arteriale, ca tonic general, in anxietate. In bronsite si boli pulmonare si mai cu seama, in astmul umed, isopul fluidifica mucusul bronsic si favorizeaza eliminarea sa.

Cu toate ca isopul este sigur pentru majoritatea oamenilor, medicii specialisti recomanda evitarea produselor care contin ulei de isop.Pana in prezent studiile de specialitate nu au putut stabili care sunt efectele secundare ale isopului, in vreme ce uleiul extras din aceasta planta a dus la aparitia atacurilor de apoplexie la anumiti oameni.Urmatoarele persoane trebuie sa evite isopul: femeile insarcinate sau cele care alapteaza si persoanele care s-au confruntat cu atacuri de apoplexie.Nu se recomanda in caz de epilepsie, afectiuni ale sistemului nervos central. Daca apar manifestari de genul durerilor de stomac, diaree, varsaturi, se impune oprirea consumului de isop.

In calitate de planta  pentru mirodenie se folosesc atit frunzele tinere de isop, cit si bobocii. Isopul amelioreza gustul bucatelor  din bob, fasole, mazare, aromatizeaza salatele, gustarile reci, supele din carne si legume, carne  prajita. Isopul se foloseste la muratul castravetilor, tomatelor, varzei etc. Este o planta melifera, de pe care  albinele aduna miere de calitate.In stare proaspata si uscata lastarii floriferi se folosesc  in culinarie  si in productia  de lichioruri   si rachiu .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                In calitate de planta condimentara se utilizeaza  pentru obtinerea produselor  din peste, la pregatirea sosurilor si givecilor. Frunzele tinere aromate constituie un condiment minunat pentru cele mai diverse mincaruri.Uleiul eteric extras din plantele de isop are o larga folosire in parfumerie si producţia cosmetica.

This entry was posted in palnte eterooleaginoase, plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.