Cimbrul si beneficiile pentru sanatate

Cimbrul (Satureja hortensis L.) este o planta erbacee anuala din familia labiatelor. Radacina pivotanta, puternic dezvoltata, cu numeroase ramificari, adventive. Partea  aeriana a plantei este o tulpina puternic ramificata, care deseori formeaza o tufa  de 40-60 cm inaltime. Frunzele lanceolate sau  liniar-lancolate, de culoare cenusie-verzuie, pe tulpina sunt situate opus. Florile marunte de culoare roza sau liliciachie-deschisa, amplasate in tiaca frunzelor. Semintele marunte, de culoare neagra-cafenie ( Masa 1000 de seminte  este 0,63  g.) Capacitatea de incoltire se pastreaza 2-3 ani.

Cimbrul este  o planta precoce, iubitoare de caldura, nepretentioasa la fertilitatea  solului si relativ rezistenta la frig.Cimbrul provine din tarile orientului si  cele situate in jurul Marii Mediterane. In stare  spontana el creste in America de Nord si in Europa. La ora actuala cimbrul se cultiva  aproape in toate tarile.

Valoarea cimbrului este determinata de continutul in frunze mai ales  a celor tinere a diferitor vitamine  ( C-50 mg/%, A-9-15 mg/%, a sarurilor minerale cat si prezenta uleiurilor eterice, ce poseda o aroma placuta puternica.

Cimbrul,  fiind o planta puternic aromata este folosita inca din antichitate in bucatarie, in cosmetica si pentru tratarea unor boli. Cimbrul este cea mai populara planta folosita la gatit, traditionala in orice bucatarie. Putini stiu insa ca, iarna, cimbrul este aliatul unui organism intarit, plin de energie si ferit de raceala.

In medicina naturalista frunzele de cimbru  sunt folosite ca mijloc de a trezi pofta de mincare. In medicina ele  se folosesc la bolile gastro-intestinale in calitate de remediu analgesic si constipant.

Cimbrul are o actiune astrigenta, bactericida, sopazmolica, diuretica, sudorifica si helmintifuga. Se recoanda sa fie folosit  in cazul dereglarii sistemului digestiv, infuzia din cimbru se  foloseste contra guturaiului si tusei cat ca remediu la batai de inima, ameteli, dureri de cap etc.

Cimbrul este unul din cele mai populare condimente, iar expertii apreciaza ca proprietatile sale antibacteriene sunt unice. Se cunoaste eficienta lui impotriva diferitorbacterii, indeosebi a stafilococilor.Cimbrul favorizeaza o buna digestie, eliminand gazele intestinale si disconfortul gastric. Doamnele pot retine ca cimbrul protejeaza sanatatea parului.Se poate folosi ca adaos aproape in orice mancare, afara de deserturi: supe, ciorbe, sosuri salate, garnituri de tot felul.

Frunzele verzi ,cat si cele uscate de cimbru sunt pe larg folosite in culinarie, in industria  de cofetarie si a conservelor. In stare  proaspata frunzele de cimbru servesc la condimentarea diferitelor  salate ,  supe., mincaruri din carne, peste , ciuperci. Se foloseste pe larg ca  mirodenie la marinatul si muratul castravetilor si rosiilor. Frunzele tinere de cimbru au un gust placut, amintind piperul iute.

This entry was posted in plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.