Cartoful-pentru sanatate

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee din familia solanaceelor. Cartofii sunt originari din America de Sud. Ei sunt cultivati  in mai mult de 120 de tari. Insa  raspindirea lui in unele locuri, isi  are istoria sa . Spre exemplu, in anii patruzeci ai secolului XIX cartoful era cultivat aproape in toata Europa. Ce-i drept, in unele regiuni ale Rusiei el inca nu era recunoscut. Oamenii,care nu aveau cunostintele necesare raspandeau zvonuri, ca acesta ar fi, chipurile, “marul dracului”, si daca il sadesti, spurci pamantul si nici paine nu –i mai avea. Dar peste putin timp, prin toate satele si catunele, s-a raspindit vestea :toti taranii sunt obligati sa sadeasca « marul dracului ». Asa a ordonat  tarul. Pe atunci in Rusia domnea imparatul Nicolai I, poreclit «Палкин») de la cuvantul rusesc «палка», ceia ce in romaneste inseamna  “varga”, deoarece soldatii vinovati de vre-o incalcare erau batuti cu vergele atit de crunt, incat multi dintre ei se alegeau cu rani mortale. El a hotarit sa sadeasca in Rusia cartofi la fel-sub amenintarea vergei.

Si iata, ca intr-o buna zi tarului i se raporteaza:ordinul nu a fost executat,taranii intampina  reprezentantii puterii cu furci si pari. Taranii din Perm si cei din Veatca, Kazan si Orenburg s-au razvratit. In trei judete din gubernia Saratov de asemenea au avut loc tulburari. Atunci tarul a emis un ordin nou: toti razvratitii sa fie batuti cu vergele, iar cei inversunati sa fie pusi in catuse si trimisi la ocna in Siberia.

Nici vergelile, nici toporul calaului nu i-a convins pe tarani, ca face sa  sadesti cartofi. In schimb soiurile noi si  roditoare, obtinute de savanti, a fost in stare s-ai convinga. Iar cand  oamenii de stiinta au descoperit, ca din tuberculii de cartofi poate fi obtinut amidon, melasa si spirt, fara cartofi  nu au mai putut lucra nici fabricile de textile, nici cele de spirt si de chibrituri, iar mai tarziu-nici fabricile  de cauciuc.  Aceasta povestire ne-a adus cartoful si pe meleagurile noastre.

Cartoful in zilele noastre  este recomandat de medicina moderna pentru utilizare, ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant Cartoful contine: vitamina B;C, fier, fibre, magneziu, potasiu. Datorita vitaminei C, cartoful este  unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care  are un efect tonifiant, antiinfectios, mareste rezistenta vaselor sangvine, ajuta la formarea globulelor rosii si regleaza nivelul glicemiei si al colesterolului.Cartofii ne asigura 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre si 21% de potasiu al organismului. Cartoful fiind o leguma bogata in vitamine si minerale, contine, doar 85 kcal  la 100 de grame, adica de doua ori mai putin decat alti carbohidrati.

Sucul  obtinut  din  cartofi poate vindeca artrita, hepatita, constipatia, litiaza biliara sau hemoroizii, iar amidonul din cartof este un antiinflamator excelent pentru bolile gastrointestinale. Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Dieta cu cartofi poate duce la scaderea tensiunii arteriale, fara a  adauga  in greutate, conform unui studiu realizat recent.

Trebuie mentionat, ca cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori,deoarece contin  amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza substanta puternic neurotoxica si cancerigena, numita  acrilamida. Cartofu, insa este o leguma sanatoasa, asa cum s-a  mentionat mai sus,doar modul in care noi alegem sa o consumam o poate transforma intr-un aliment de calitate inferioara, ba chiar nociv.

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.