Napul pentru sanatate

 

   Napul (Helianthus tuberosus ) se cultiva pentru radacinile sale bogate in vitamine.Napul face parte din grupa legumelor bienale, formand in primul an radacina si rozeta de frunze, iar in anul al doilea tulpini florale si seminte. El se consuma  in stare cruda, fiert,copt si de cele mai dese ori  oparit. Napul oparit  in trecut  era o mancare atat de raspandita, incat de ea se   vorbeste si in  multe zicatori populare. “ E mai ieftin decat un nap  oparit”, aceasta inseamna ca-i vorba de ceva  pe degeaba. “ E mai simplu decat un nap oparit”, adica mai simplu nici nu se poate.Englezii se lauda cu turnepsul lor-un  soi de nap furajer foarte mascat.  Japonezii au obtinut un nap pentru vitamine, a carui radacina si frunze  sunt de culoare rosie.

Napul este cunoscut demult in Suedia si Norvegia. Acolo inca in Evul mediu, carutele cu napi ale taranilor erau o priveliste obisnuita prin pietele oraselor si la portile bisericilor. Si asta, pentru, ca starbunii suedezilor si norvegienilor de azi erau obligati sa predee a zecea parte din recolta  preotilor.

 Din popoarele europene  grecii au  fost primii care au cunoscut napul. Desi grecii cultivau napul, ei n-au izbutit  sa-i aprecieze gustul adevarat. De vina era cerul mereu insorit.   Pentru ca  napul sa devina mustos, el are nevoie de umezeala, iar in Grecia , uneori nu ploua, cate  o jumatate de an.

Napul este o planta medicinala cunoscuta si utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Radacina de nap contine peste 80% apa si este foarte bogata in saruri minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sulf, grasimi si proteine, dar si vitaminele A, B şi C, iod şi zaharuri (7,4%). Frunzele au un continut bogat de fier şi cupru. Napul este un remediu natural, care poate fi folosit atat intern, cat si extern, pentru tratarea diverselor afectiuni. Nutritionistii au constatat ca napii sunt buni in tratamentul bolilor de inima, a anginei pectorale, cat si pentru scaderea tensiunii arteriale. Consumul de napi diminuează şi riscul apariţiei obezitaţii sau a diabetului zaharat. Pentru terapie se foloseste atat radacina, cat si frunzele si semintele napilor.

Proprietăţile diuretice ale plantei fac ca aceasta sa fie un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei, dar si a gutei. In medicina tradiţionala, frunzele de nap se intrebuintează ca remediu impotriva gutei si artritei, pentru ca elimina acidul uric din organism. Tuberculii pot fi utilizati si in alimentatie; sunt comestibili si bogati in amidon. Aportul energetic este moderat: 130 kJ/ 100 g .Se recomanda  de folosit  tuberculii rasi si pisati contra durerilor de gat si a galcilor.

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.