Leusteanul si beneficiile pentru sanatate

 

Leusteanul (Levisticum officinale Koch) este o planta erbacee, perena   cu radacina pivotanta. Este originar  din Iran.Leusteanul este raspandit in Europa,Caucaz, America de Nord. Se utilizeaza frunzele, partea aeriana, radacina si semintele.Partile utilizate sunt puternic aromate, cu gust picant amarui.Radacina contine hidrati de carbon, in particular  amidon, cumarine, furanocumarine. Radacina.proaspata.contine 0,3-0,5% ulei volatil, format din terpineol, ester al acidului acetic, valerenic si al celui benzoic, numerosi acizi organici.Toate partile plantei contin ulei volatil, vitamina C, acizi organici, microelemente.Leusteanul creste pe orice tip de sol, prefera mai mult solurile alcaline, fertile, bogate in humus.. Poate fi cultivat pe acelas loc 4-5 ani. Leusteanul este indicat in tratamentul tulburarilor digestive, reduce meteorismul. Este util in spasme uterine, insuficienta reanala si hepatica legera, intoxicatii alimentare,enterocolita fermentativa. Leusteanul este un excelent emolient in cazul bronsitelor cronice, inflamatiilor cailor respiratorii, tusei convulsive. Radacina de leustean are actiune diuretica si se utilizeaza in tratamentul afectiunilor urinare.

In medicina populara se utilizeaza toate partile plantei. Leusteanul este folosit in scopuri curative, ca remediu se stimuleaza eliminarea urinei si a bilei, ca diuretic- in tratarea afectiunilor cardiace, pneumoniilor, in caz de nervozitate, isterii. De asemenea, este utilizat in tratarea colicilor. Totodata extern, frunzele proaspete, presate se pun  pe frunte, calmand durerile de cap. Pulberea  de radacina amestecata cu otet de vin se foloseste in cazul bolilor reumatismale; in combinatie cu alte plante se foloseste contra edemelor. Radacinile de leustean se utilizeaza in amestec cu radacini de valeriana, pastai de fasole, flori de musetel  se foloseste  sub forma de ceai complex in tratamentul obezitatii.Totodata frunzele de leustean sunt folosite in alimentatie ca condiment. Se adauga in salate, ciorbe, supe, sosuri, fripturi si alte bucate. Din radacini de leustean, otet si sare se pregateste o salata aromata si delicioasa. Se folosesc pentru aromatizarea produselor  marinate, a celor de panificatie, a bauturilor. Din frunze  de leustean se obtine ulei volatil utilizat in industria alimentara. In medicina veterinara se utilizeaza pentru tratarea afectiunilor cailor respiratorii si renale. ale animalelor  Este necesar de mentionat ca leusteanul nu se recomanda femeilor insarcinate. Este contraindicat in perioadele de expunere la soare, deoarece poate provoca fotodermatite.

Frunzele si partea aeriana se recolteaza in primul an  de vegetatie in fazele: inceput de inflorire si inflorire in masa. Radacinile se recolteaza incepind cu al doilea an de vegetatie, toamna tarziu sau primavara devreme. Se scot din sol cu sapa, se spala cu grija, cele mari in diametru se sectioneaza longitudinal, se asaza intr-un singur strat si se usuca la umbra.Fructele se recolteaza la maturizare deplina.

 

This entry was posted in plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.