Mararul si beneficiile lui

 

          Patria mararului este litoralul de est al  Marii Mediterane, unde mararul era  cultivat pana la era noastra, gratie  aromei placute si gustului fin al verdetii lui proaspete si tinere, de asemenea si a frunzelor uscate in timpul infloririi. In Europa de Vest si in cea de Nord el s-a raspandit in secolul XVI.  In  Republica Moldova si Romania mararul se cultiva pretutindeni. Timpul recoltarii roadei in conditii de camp este  iunie-septembrie. In casa el poate fi crescut anul intreg in lazi si givece.

             Mararul se adauga in majoritatea mancarurilor: salate, supe, bucate din carne, peste, ciuperci, legume, oua, muraturi, marinate. Insa mararul se foloseste, de regula, proaspat, prepararea lui  pentru iarna nu prea se practica. De altfel, a face reserve de marar pe iarna e usor, pur si simplu uscandu-l—in asa fel ca el sa-si pastreze culoarea verde proaspata. In acest fel isi va pastra si toate substantele nutritive. Nu trebuie sa uitam ca nu numai mararul proaspat, dar si cel uscat influenteaza pozitiv asupra organelor digestive. Iarna e bine de folosit semintele de marar. Se recomanda folosirea lor in aluatul din care se  coc turte, de asemenea in supa, zeama de peste, la bucatele din peste.

       Pentru marar e characteristic continutul inalt de uleiuri eterece, prin care se explica aroma lui. In marar se contine multa vitamina C , (100 mg la 100 grame), saruri de potasiu, calciu, magneziu, fosfor.Frunzele uscate de marar se folosesc atat la aromatizarea salatelor, fripturilor si sosurilor cat si a lichiorurilor si dulceturilor.Bogat in potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic.Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie. Sub forma de infuzie mararul stimuleaza sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap tusea, stimuleaza lactatia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal. Folosit in ingrijirea dentitiei, curata in profunzime dintii si gingiile.

            Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii. Mararul este o planta anuala, care are nevoie de aceiasi factori de vegetatie ca si morcovii sau patrunjelul. Semantul pentru frunze se face in luna martie, in benzi de 65 cm – 12 cm x 6 cm. Insamantarea se realizeaza mecanic cu norme de 5-6 kg/ha.Rarirea plantelor se executa la distanta de 3-5 cm pe rand iar plivitul si prasilele sunt putinele lucrari care se aplica pentru intretinerea culturii.

This entry was posted in plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.