Vascul si beneficiile pentru sanatate

       Vascul  (Viscum album  J.) este din familia Viscaceae. Este un arbust semiparazit, epifit,se fixeaza pe arborii-gazda prin haustorii. Are tulpina erecta, puternic ramificata, globuloasa de 20-30 cm in diametru. Frunze opuse, ingust –eliptice sau in forma de lopatica, palid-verzui, intregi, de 5-7 cm lungime. Flori mici, galbene, simple tetramere. Florile masculine sunt mai mici decat cele feminine. Infloreste in perioada aprilie-mai, fructele se coc in perioada iunie-iulie. Fructele nu se folosesc deoarece sunt toxice. Planta contine viscina, acid viscic, sase viscotoxine, amine, trei  viscolecitine, saponozide,triterpenice, taninuri, saruri minerale, aminoacizi liberi, acizzi grasi, oleic,linoleic, palmitic, un amestec de esteri, zaharuri,alcooli.

 Vascul se poate recolta tot anul, dar perioada recomandata este noiembrie-aprilie,deoarece recoltatul este mult mai usor, datorita desfrunzirii plantelor-gazda. Mai bune specii,unde creste vascul sunt:mesteacanul, frasinul, marul si parul. Nu se recomanda recoltarea vascului de pe speciile de artar, salcie, tei ,plop. Materialul recoltat se usuca la umbra, in poduri acoperite cu table, intizand ramurile jos sau atarnate pe sfori. Nu se recomanda uscarea in uscatorii cu aer cald deoarece produsul se brunifica.

            Ramurile cu frunze de vasc au  efect hipotensiv, antispasmodic,cardiac, citostatic,diuretic, stimulant, tonic si vasodilatator. Actiunea  hipointensiva imediata si de lunga durata se datoreaza continutului de saponozide, astfel fiind un remediu eficace in hipertensiune arteriala, ajuta in ateroscleroza si tulburari  circulatorii, afectiuni cardiac cu substrat nervos, angina pectoral, insuficienta cardiaca. Se utilizeaza in amestec cu alte plante la tratarea hemoroizilor. Maceratul se foloseste cu rezultate  bune in perioada de menopauza, iar sucul  de vasc se recomanda in caz de sterilitate la femei. Amelioreaza crizele de astm bronsic si tuse convulsive. A fost demonstrat  experimental efectul antitumoral al vascului. Medicina naturista romana recomanda utilizarea maceratului de vasc de stejar pentru barbati si de mar pentru femei in tratarea cancerului la cap, ficat, rinichi, stomac, pancreas, organelle genitale si intestine. Este benefic in tratarea epilepsiei si a altor tulburari nervoase convulsive (nevroze, isterii, emotivitate).

 In Nepal  in medicina populara, pasta  obtinuta din planta  de vasc se folosea la tratamentul ranilor si furunculozelor, precum si in cazul dislocarii oaselor. Infuzia din vasc in amestec cu ungurasul, vinarita si sunatoarea se foloseste pentru bai de sezut in isterii, tulburari sensitive si paralizii.

 In unele tari vascul  se utilizeaza ca planta ornamentala de apartament pe perioada sarbatorilor de iarna.

 Preparatele din vasc in orice forma se administreaza sub supravegherea medicului.

This entry was posted in Arbuşti, Romana. Bookmark the permalink.