Visinul obisnuit si beneficiile pentru sanatate

        Visinul obisnuit (Cerasus vulgaris Mill.) este din familia Rosaceae. Este originar din Asia si este raspandit in Euroasia si Africa de Nord, unde este fregvent cultivat, dar este intalnit si in flora spontana. Prezinta  o serie de varietati cultivate. Prefera soluri usoare cu umezeala suficienta, cu o buna aeratie, dar poate creste si pe pante erodate. El este un arbore obisnuit cu o inaltime de la 2,5 pana la 6 m, cu ramuri roscate si scoarta neteda, cu coroana rotungita, al carei dimensiuni variaza in functie de soi. Frunzele  sunt oval-alungite, ascutite la margine, dintate. Flori albe mici, dispuse in umbele de glomerule scurt-cordiforme. Fruct-drupa globuloasa,rotunda cu petiolul de 3-4 cm, cu pelita subtire, de culoare rosie-inchisa, pulpa de un roz consistent, cu  gust dulce-acrisor.

            Se utilizeaza coditile fructelor coapte. cleiul de pe tulpina, fructele si ramurile tinere. Fructele sunt bogate in glucide (glucoza, fructoza, zaharoza), inozit si acizi organic (citric, malic). Cantitatea mare de taninuri si antociani, vitamina P actioneaza ca dezinfectant si antidiuretic. De asemenea contine o cantitate mare de  vitamina A,C,B,B1,B2 si PP, ioni de Na, K, Ca, Mg ,Fe, P, Cl, protein, lipide. Coditile contin saruri de potasiu, taninuri de natura catehica, flavonoizi,supomine.

Fructele  se folosesc proaspete. Din coditile de la fructele consumate se  poate prepara ceai in conditii casnice.Pentru industria ceaurilor, unde se cer cantitati mari, acestea se pot procura de la fabricile de conserve.Coditile se recolteaza de la fructele neprelucrate. Se indeparteaza toate impuritatile, dupa care se spala, se zvanta si apoi se usuca la soare. Stratul de codite de 5-10 cm  se va intoarce zilnic pentru  a se evita deprecierea prin mucegaire sau brunificare.

Fructele, cozile si uleiul din miezul samburilor au utilizari terapeutice in medicina umana. Utilizand produsele  obtinute  ele  elimina sindromul anemic,combat diareea, previn sau elimina procesul gripal, previn guta, elimina sau limiteaza procesul inflamator, contribuie la scaderea temperaturii corpului in cursul  diferitor stari febrile, previn sau amelioreaza procesul reumatic, favorizeaza eliminarea substantelor toxice din tumorile corpului si facilitiaza transpiratia si digestia. Coditile au insusiri astringent, diuretice, antidiareice, sunt un bun  antiinflamator renal, fiind utilizate  in afectiunile catarale ale tractului urinar in cistite, pielite, pielonifrite etc. Fructele se folosesc la prepararea bucatelor dietice pentru vindecarea bolilor renale,hepatice, diabetic, cardiovasculare si pentru atenuarea anemiei, a starilor de stress, litiazei, obezivitatii, cistitei, pielonefritelor, artritei, prevenirea imbatranirei. Cleiul se utilizeaza in cazul micozelor cutanate, ulceratiilor cutanate sangerande. In medicina populara cleiul de visin murat in rachiu de drojdie se aplica pe taieturi pentru  oprirea sangelui si vindecarea ranilor. Fructele provoaca eliminarea substantelor toxice, favorizeaza transpiratia, digestia. Sunt revitalizante pentru batrani. Fructele zdrobite se aplica pe fata si pe gat pentru a da  elasticitate pielii. Consumarea  fructelor proaspete, in fiecare zi cate 500-1000 grame, se recomanda pentru  tratarea, afectiunile renale, ale cailor respiratorii, afectiunilor cardiace.

This entry was posted in arbusti fructiferi, Romana. Bookmark the permalink.