Ciresul Naking (Prunus tomentosa)

13493158_684764798328915_1208765322_o     Prunus tomentosa este un arbust foios rezistent pe perioada iernii, tolerand temperaturi de pana la -45 grade. Creste relativ rapid avand o forma iregulata. Rareori va ajunge la 4 m inaltime si posibil, o latime si mai mare de 4 m. Florile sunt albe sau roz, deschizandu-se odata cu frunzele sau inaintea acestora primavara. Fructul consta dintr-o cireasa, are gustul ca si cireasa normala,  de 5-12 mm de culoare rosu inchis, care se coace vara devreme. Aceasta descriere este valabila pentru aproape orice fruct de cires Naking, dar speciile vor varia. Se poate ca unele plante sa dea fructe  roz, aproape albe, si nu rosii. Fructele unor plante se vor coace vara tarziu si nu vara devreme.

Ciresul Naking este crescut in regiunile reci, semiaride ale Asiei. Este una din cei mai cultivati arbusti fructiferi din Rusia. A fost introdus in America de Nord in 1882 si a fost primita imediat cu mare entuziasm.

Prefera un loc insorit si va creste natural intr-o varietate de soluri. Planta este rezistenta si la seceta.Ciresul Naking creste sub forma de arbust care se inmulteste pe latime, sau un copac mic cu multe tulpini. Pe langa rezistenta foarte buna la inghet, acest arbust mai are o calitate deosebita: aspectul placut. Aceasta planta are un aspect placut in trei din cele patru anotimpuri. Toamna nu are o culoare spectaculoasa, dar iarna cand scoarta nu va mai fi ascunsa sub frunzele dense ale plantei, aceasta va avea un aspect lucios de culoare portocalie maronie. Primavara ciresul Naking va fi printre primele plante care va inflori in timp ce altele nici nu dau semne de viata. Florile vor fi grupate in manunchiuri imbracand crengile pe toata lungimea lor.

Florile sunt foarte rezistente la inghet, o caracteristica de dorit la o planta care infloreste atat de devreme. Astfel ca, spre deosebire de alte plante care infloresc tot in aceeasi perioada, ciresul Naking va avea o recolta bogata.  Vara devreme aduce cu ea fructele care si ele vor avea un aspect placut si de asemenea frunze verzi vor acoperi tulpinile.

Ciresul Naking va creste in aproape orice loc insorit si un sol bine drenat, dar e posibila cresterea lor si la umbra (desi recolta nu va fi la fel de bogata). Plantele pot avea o durata de viata de pana la cincizeci de ani. Tunderea anuala, desi nu e o necesitate, va spori recolta si calitatea fructelor. Tundeti iarna tarziu, cu scopul de a mentine tufisul deschis astfel incat toate crengile sa aiba acces la lumina si aer. Unele crengi vor fi scurtate, altele inlaturate complet iar altele vor fi lasate neatinse. Aceasta tundere va stimula de asemenea si noi lastari roditori in fiecare an. In culturile din Rusia, arbustii batrani vor fi taiati complet la pamant pentru a se regenera.

Ciresul  Naking nu este foarte sensibil la boli sau daunatori, insa daca acestia apar, vor fi aceiasi cu ai ciresului clasic.Recolta medie de fructe per tufa (in Rusia) este de 6 kg, si poate ajunge si pana la 22 kg. Ciresele Naking nu sunt foarte potrivite pentru comercializare pentru ca sunt prea moi pentru a fi transportate si se strica mai repede. Fructele sunt un pic mai mici decat ciresele normale, dar diferenta e ca atunci cand le culegeti codita va ramane pe creanga, motiv pentru care nici nu rezista atat de mult stocate. Ciresele Naking sunt ideale pentru a fi mancate proaspete imediat dupa ce au fost culese, sau pentru sucuri proaspete

This entry was posted in arbusti fructiferi, Romana. Bookmark the permalink.