Ghimbirul si beneficiile pentru sanatate

 

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta erbacee aromata,  perena care are nevoie de o temperatură ridicată si constanta precum si de o umiditate permanentă pentru a se dezvolta corespunzator. Rizomul de ghimbir are o formă neregulata, contorsionata si e noduros, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de prețuit in bucatariile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc. Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci in Moldova și Muntenia a fost cel de ‘piper alb’. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat și Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus în întreaga țară. In fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consuma o asa-zisa “bere” din ghimber (ginger beer) care de fapt este o băutura ne-alcoolica, racoritoar

El este  folosit in medicina chineza si indiana, in acelasi timp fiind aproape nelipsita in dieta specific asiatica.Desi putin cunoscuta si apreciata pe meleagurile noastre, radacina de ghimbir, principala parte din planta care este folosita, este deosebit de aromata, avand un gust atat picant cat si dulce si o savoare deosebita, de neuitat

Ghimbirul isi datoreaza proprietatile sale deosebite, principiilor activi prezenti in compozitia sa. Printre acestia se afla: compusi fenolici: shogaol si gingerol, sesquiterpene: bisapolen, zingiberen, zingiberol, sesquiphellandrene, curcumina, galactolactone, gingesulfonic, geraniol, nerol.

Prin continutul sau in uleiuri volatile si substante antiinflamatorii, ghimbirul este un remediu excelent in raceli si gripe, fiind la indemana oricui doreste sa-l foloseasca in inflamtii ale gatului, raguseala, febra, sub forma de ceaiuri, pulbere sau sirop de ghimbir.Desi nu se stie exact mecanismul exact prin care actioneaza, ghimbirul se utilizeaza frecvent in caz de greata, voma, rau de avion sau rau de masina, cu rezultate foarte bune. De asemenea se foloseste si in caz de greata aparuta ca efect secundar al chimioterapiei.

Studii realizate pe loturi de pacienti care au realizat tratament cu ghimbir pentru calmarea durerilor articulare, au dovedit ca ghimbirul are cel putin acelasi efect cu folosirea antiinflamatoarelor de sinteza (aspirina, diclofenac, ibuprofen), neavand insa efectele secundare nedorite asociate acestora. De aici, superioritatea tratamentului natural cu ghimbir este evidenta, atunci cand pacientul se afla sub indrumarea unui medic fitoterapeut.

Multe studii sugereaza ca utilizarea ghimbirului scade inflamarea colonului si a intestinelor, reducand astfel riscul de cancer de colon. Mai mult decat atat, medicii de la UMCCC (Universitatea din Michigan Comprehensive Cancer Center) au demonstrat ca aceasta radacina uimitoare inhiba cu succes celulele de cancer ovarian.

This entry was posted in palnte eterooleaginoase, Romana. Bookmark the permalink.