Sparceta si beneficiile ei

Sparceta (Onobrychis viciifolia) creste spontan in zonele de campie. Este o planta  perena, ierboasa, relativ inalta. Spre maturitatea semintelor, tulpina se lignifica. Frunzele mari sunt imparipenat-compuse. Florile roz-violacee sunt grupate in racem lung pedunculat. Fructul este o pastaie indehiscenta, avand la suprafata reticultii caracteristice, poate fi cultivata pe terenuri calcaroase cu stratul arabil subtire, in special pe pante erodate, unde culturile de lucerna sau de trifoi nu reusesc .

Ea poate fi cultivata in zone foarte secetoase, fara irigare, in cultura pura sau in amestec cu Obsiga sau cu pirul crestat,previne eroziunea pe terenurile aflate in pante,nu provoaca meteorizatia, spre deosebire de lucerna si de trifoi, deci poate fi consumata fara riscuri asupra sanatatii animalelor,produce usor cantitati mari de samanta, spre deosebire de lucerna si de trifoi.  In privinta zonelor de cultura, sparceta are numai doua restrictii, si anume: nu suporta terenurile care au (panza) apa freatica mai la suprafata si nici pe cele care nu sunt bine aprovizionate cu calciu.

Nu este deosebit de cunoscuta nici in medicina contemporana, dar nici remediile din popor nu au pastrat extrem de multe leacuri in componenta carora intra aceasta planta.In popor este cunoscuta ca Iarba-Saraca, Baltarina, Sparceta, iar în unele tari este numita Capul-Cocosului din pricina asemanarii ei cu o creasta. Are o tulpina paroasa, cu flori roz sau rosii-carmin si un fruct sub forma unei pastai scurte. Este in general utilizata ca planta furajera, insa florile ei roz sunt o sursa deosebit de buna de nectar pentru albine. Infloreste din iunie pana in septembrie, prin fanete, pana in regiunea montana superioara.

Plamadita cu vin, adica baut vinul in care a stat planta un anumit numar de zile pentru a-i putea extrage proprietatile curative, avea puterea de a vindeca retentiile urinare. Ea ajuta la eliberarea blocajelor minore ale sistemului renal, detoxifica si stimuleaza aparatul urinar si asigura, din punct de vedere energetic, buna functionaare a sistemului de eliminare a energiilor reziduale, in special prin urina, dinamizand in acelasi timp campurile care stocheaza energia vitala in zona rinichilor si suprarenalelor.Dacii mai faceau o alifie din aceasta planta, macerata in untdelemn curat, care avea functie sudorifica: natura focoasa si dinamica a acestei plante producea transpiratia, adica eliminarea toxinelor tot prin intermediul apei, ca la rinichi, insa de data aceasta prin piele. Atat transpiratia cat si functia urinara au rolul de a elimina odata cu apa produsa in tesuturi mare parte din ceea ce nu ne este folositor in organism. Vorbim aici atat de toxinele hidrosolubile (care se dizolva in apa si pot fi eliminate odata cu ea din corp), cat si de impuritatile energetice.

        Sparceta ca planta  functioneaza pe principiul dinamic al focului, la nivelul corpului eteric. Antrenand toxinele si impuritatile energetice cu ajutorul acestui principiu cald si dizolvandule, ele pot fi eliminate mult mai usor de catre organismul bolnavului. Iar cand vorbim de organism, in viziunea medicilor zalmoxieni, aici ne referim la intreg complexul energetic ce susţine funcţiile corpului fizic, de sanatatea caruia trebuie să ne ingrijim deopotriva. Sparceta era o planta a focului purificator, alchimic, care odata dizolvat si aplicat bolnavului ii poate reda acestuia propriul foc interior prin intermediul caruia sa lupte impotriva acelor infectii,care  puteau sa fie acumulate in corp. Din pacate, cunostinţele despre aceasta planta s-au pierdut, insa este bine de ştiut ca nu exista planta pe care getii sa nu o fi folosit pentru a trata.

This entry was posted in plante de cimp, Romana. Bookmark the permalink.