Zmeura si beneficiile pentru sanatate

     Zmeurul aparține familiei Rosaceae (Rubus idaeus), este un arbust tufos, peren, cu lastari taratori, cu tulpini drepte, arcuite spre varf, cu ghimpi drepti, de forma unor ace, adeseori plasati numai pe partea inferioara. Zmeura  este bogata in acid elagic, un compus fenolic care ajuta la prevenirea cancerului, care inhiba cresterea celulelor canceroase si care opreste dezvoltarea anumitor forme de cancer.Uleiul din seminte de zmeura este un factor natural de protectie solara. Acesta contine cantitati mari de compusi polifenolici cunoscuti pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina si acidul galic. Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile. Zmeura este bogata in compusi importanti pentru o vedere sanatoasa. Substanta considerata a fi responsabila de aceasta calitate este luteina. Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea si utilizarea depozitelor de grasime. Zmeura ne intinereste, mentine inima sanatoasa si intareste sistemul imunitar. Zmeura contine mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C. Exista studii care arata ca beneficiile consumului de zmeura exista si in ceea ce priveste fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Acest lucru este dat de nivelul crescut de vitamina C, dar si de magneziu.Zmeura este saraca in calorii si bogata in fibre, ceea ce o face esentiala in alimentatia zilnica.Ea  este foarte satioasa si ajuta la prelungirea procesului de digestie, astfel ca nu vei resimti foamea la scurt timp după ce tocmai ai mancat.

Consumand zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului si incetinesc procesele de imbatranire.Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe:

  • Antocianine: cianidine, pelargonidine, delphinidine, malvidine
  • Flavonoli: quercetina, kaempferol
  • Flavanoli: catehine, epicatehine
  • Taninuri: elagitanin, galotanin, proantocianidine
  • Acizi hidroxibenzoici: acid elagic, acid vanilic, acid gallic, acid clorogenic
  • Acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic
  • Resveratrol.Totodata trebuie de avut in vedere zmeura contine oxalati, substante care se gasesc in mod natural in organismul uman, in plante si in animale. Cand cantitatea de oxalati devine prea concentrata, acestia se cristalizeaza provocand probleme de sanatate. Persoanele care au pietre la rinichi sau la fiere netratate trebuie sa evite zmeura. Studii de laborator au dovedit ca oxalatii pot impiedica buna absorbtie a calciului in organism.
This entry was posted in arbusti fructiferi, pomusoare, Romana. Bookmark the permalink.