Soia o comoara de produse

Soia este planta bogata in proteine si grasimi si este in stare sa satisfaca cat mai complect cerinţele de hrana a organismului uman.

Dintre plantele de cultura soia se deosebeste printr-o reusita imbinare de substante chimice pretioase, care prezinta o mare valoare.

Faptul acesta  si determina utilizarea ei variata in alimentatia omului, in calitate de planta furajera, precum  si in diferite scopuri  tehnice.

Continutul de substante proteice al semintelor de soia variaza intre 36-48 %, iar al grasimilor-intre 17-26%. In ceia ce priveste continutul  de substante proteice soia  ocupa  primul loc printre leguminoasele ce se cultiva, iar in privinţa grasimilor ea   nu este  intrecută decit de    rapita si  de arahis, care contin circa 49-50% de substante proteice

In seminte si masa verde de soia se mai conţin hidrati de carbon, saruri minerale, vitamine, fermenti si alte substante. Albumina de soie se caracterizeaza printr-un inalt  grad de  dizolvare in apă. Aceasta insusire  usureaza si simplifica mult utilizarea ei in industria alimentara si tehnica. Proteinele de soia contin toti aminoacizii strict necesari organismelor vii.

In comparatie cu porumbul soia contine de doua ori mai mult  astfel de aminoacizi valorosi ca lizina si de trei ori mai  mult triptofan. Din punct de vedere nutritiv,valoarea importanta a semintelor de  soia consta nu numai in structura compozitiei lor chimice, dar  mai cu seama si in gradul inalt de  degerabilitate al substantelor proteice (77-92 %), al grasimilor (94-100 %) si al  hidratilor de carbon (79-100 %).  Dupa calitatile lor digestibile semintele de soia  se apropie de cele ale carnii si oulelor. Din aceste  motive soia  este folosita pe  scara larga in industria  alimentara si anume:  in industria  conservelor, la fabricarea painii., in industria  de carne  si de lapte. Faina de soia  se foloseste la prepararea bomboanelor si prajiturilor. Boabele uscate de soia  se folosesc la prepararea  cofei, cacao,ciocolatei a prafului de lapte, laptelui condensat etc.

Din uleiul  rafinat de soia in amestec cu slanina se produce margarina.  În tarile din  Asia  de mult timp se fabrica lapte si brinza. In ultimii ani aceste  produse  sunt utilizate in mare partesi in Europa.

Continutul inalt de fosfor organic sub form\a de lecitina, vitamine, diferiti fermenti si alte substante curative fac  ca semintele de soia sa fie  apreciate   si in medicina. Astfel,in industria farmaceutica soia este utilizata ca materie prima pentru fabricarea medicamentelor ce  sporesc  capacitatea de munca., trateaza neurastenia, diabetul  zaharat si alte boli.

This entry was posted in leguminoase boabe. Bookmark the permalink.