Mazarea si beneficiile ei

Mazarea (Pisum sativum L.)  de cultura  este  o planta  erbacee anuala. Ea face parte  din familia fabacee. Bogata in substante  proteice, mazarea se cultiva  in scopuri alimentare si ca planta furajera.

Cultura mazarii dispune de urmatoarele avantaje:

-Mazarea este deosebit de importanta ca planta furajera, se utilizeaza   sub forma de nutret verde, fan, nutret insilozat, faina concentrate;

– sporeste fertilitatea solului prin asimilarea azotului  liber din aer in sol (in marime de 100 kg/ha) ;

-este bun premargator pentru cerealiere de toamna;

-continand multe substante proteice (22-28%) si calitati gustaive inalte  este valoroasa pentru alimentatie;

-posibilitatea de insamintare in asociere cu alte culturi.

Mazarea este folosita adesea in alimentatie. Fiind bogata   in proteine, glucide , vitamine si saruri minerale, mai ales in substante azotoase din ea se prepara multe feluri: supa, salate sau  ca pateu, amestecata cu usturoi. E  foarte gustoasa si nutritiva mazarea verde conservata, folosita in calitate de garniture  la carne si peste. Fara ea nu sunt gustoase salatele, vinegretele si alte aperitive. Din faina de mazare se prepara pireuri,  sosuri. Mazarea este de asemenea folosita ca supliment in diferite  tipuri de paine si  carnaturi.

 Mazarea este bogata in fibre, vitamina A,  fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine.  Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.  Eficienta in anemie, datorita fierului.  Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar. Mazarea  se afla  printre  alimenetele   cele mai bogate  in vitamina B1. Consumul de mazare ajuta la reducerea riscului aparitiei   bolilor de inima. Mazarea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din  sange .

Mazarea (Pisum arvense L.) este si o cultura furajera pretioasa. Drept nutret serveste masa verde, care  se insilozeaza  de minune.  Fiind ingropate in sol sub aratura, plantele sunt un  ingrasamant verde pretios. Frunzele si tulpinitele  suculente dovedesc sa   se descompuna intr-un an de zile. In rezultat  substantele azotoase  trec in sol, astfel sporind  fertilitatea lui.

This entry was posted in leguminoase boabe, Romana. Bookmark the permalink.