Porumbul -cultura darnica

Porumbul (Zea mays ssp. mays, regional papusoi, cucuruz) este una din  cele mai vechi plante de cultura.  Porumbul apartine familiei Poaceae. Multor triburi indiene din America Centrala si de Sud- incasilor, attecilor,maia si altora porumbul le era cunoscut nu mai putin de sapte mii de ani. In rezultatul sapaturilor arheologice efectuate pe locurile mormintelor vechi de pe teritoriul continentului American au fost gasite nenumarate resturi, fosile de porumb. Unii stiuleti si graunte intregi s-au pastrat aici din vremuri stravechi tot asa de bine ca si boabele de griu, orz si mei din piramidele egiptene.

In grauntele  de porumb  se contin, 9-12% proteine si 4-8% grasimi. In embrionii de porumb continutul de grasimi  poate fi de circa 40%. Din graunte de porumb se fabrica crupe, faina, fulgi de porumb, ulei, amidon, bauturi diferite, glucoza, melasa etc. Din boabe de porumb si produsele lor se pot prepara zeci de bucate. Stiuletii tineri de asemenea sunt folositi in alimentatie. Ei sunt o mancare  delicioasa. Din porumb se fabrica  materialele explozive, sapun, clei, matasa artificiala, musamaua si linoleumul,cu care se acopera podelele.  Grauntele sint o hrana pretiosa pentru vite si pasari. Ca nutret sint folosite frunzele, tulpinile si stiuletii nematurizati.Dupa  cum stim, din ei se  prepara silozul. Silozul din porumb este considerat drept cel mai nutritiv. Din tulpini  si frunze se mai fabrica hartia, cartonul, iar din panusi- hartia de tigara. Chiar si ciocalaile curatiti de boabe- „cocanele” de porumb si-au gasit utilizare. Din ei se fabrica  pluta artificiala,se extrage  glucoza.

Orice parte a plantei de porumb este un depozit cu substante foarte pretioase. Porumbul contine  multe hidrocarburi, amidon, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina  E, fier,fosfor, magneziu,zinc si potasiu. Porumbul are efect impotriva stresului. Fiind bogat in vitaminile din grupa B, mai ales in  vitamina B1, are un efect pozitiv  asupra functionarii sistemului nervos a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. Doar o 150  grame de porumb acopera aproximativ 25 la suta din cantitatea  necesara de vitamina B1 pentru un adult.

Porumbul contine de asemenea un antioxidant, si anume  vitamina E, care   protejeaza organismul  de  artrita. Utilizand  porumbul zilnic in  meniul nostru poate diminua riscul aparitiei  bolilor de inima si impotriva cancerului.Radacinile de porumb vindeca miocardul. Matasea   porumbului curata rinichii. Ceaiul din matasa de porumb este un  puternic  diuretic. De asemenea poate fi folosit pentru vindecarea bolilor cailor urinare, in particular, cand este vorba de eliminarea  nisipului sau pietrelor de la  rinichi. Porumbul intareste oasele,dar si dintii, regleaza tranzitul intestinal datorita continutului sau bogat in fibre, prevenind retentia apei in organism.  O portie de 100 g de porumb dulce inseamna aproximativ 100 de calorii, adica aproape la fel ca o banana, asta in cazul in care este fiert acasa si nu este indulcit cu zahar.

Datorita continutului de acid folic, porumbul ne protejeaza de boli cardiace, un consum regulat de porumb dulce reduce riscul unui atac de cord cu 10%, iar pentru fumatori, consumul de porumb dulce reduce riscurile de cancer la plamani cu 37% datorita continutului de beta-cryptoxanthin

This entry was posted in cereale, Romana. Bookmark the permalink.