Graul Spelta si efectele bune

Primele observatii asupra graului SPELTA sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen si se gasesc descrise in cartea ei “Physika”. Hildegard din Bingen (1098 – 1179), iubitoare a plantelor vindecatoare si foarte renumita in spatiul Europei Centrale, a fost o buna cunoscatoare a folosirii terapeutice a plantelor, iar indicatiile ei sunt urmate cu succes si in ziua de azi. Ca stareta, ea era raspunzatoare pentru binele celor ce ii erau incredintati. Nu numai sanatatea si vindecarea, ci si starea de bine corporal a maicilor erau importante pentru ea. Ea a notat sistematic efectele vindecatoare ale graului SPELTA, alaturi de observatiile sale despre plantele medicinale. Observatiile facute de Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale graului SPELTA s-au confirmat pana in ziua de azi.

“Graul SPELTA este cea mai buna cereala. Implinitor si plin de forta, graul SPELTA este mai fin decat toate celelalte cereale. Graul SPELTA confera fermitate corpului celui ce-l mananca si ii imbunatateste starea sangelui. Firea lui devine mai vesela si gandurile sale devin pline de seninatate. In orice forma ar fi consumat, ca paine sau ca mancare gatita, graul SPELTA este bun si usor de digerat. Daca cineva este atat de bolnav, incat de slabiciune nu mai poate manca nimic, atunci el se va intrema daca va manca o mancare din boabe intregi de grau SPELTA, fierte in apa, carora le va adauga apoi putin unt sau un ou fiert, pentru a avea gustul mai bun. Aceasta mancare il va vindeca pe cel bolnav dinspre inauntru, intocmai ca o pomada buna si vindecatoare.”

Efectele pozitive ale graului SPELTA sunt cunoscute mai ales in caz de neurodermita, boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Graul SPELTA s-a confirmat in cel mai bun mod drept dieta de baza pentru tratarea neurodermitei. S-a constatat practic ca o trecere la alimentatia bazata preponderent pe grau SPELTA duce de la o ameliorare rapida a simptomelor.

Sfanta Hildegard din Bingen numea graul SPELTA un excelent remediu natural, pentru ca fata de celelalte specii de cereale, graul SPELTA are substantele nutritive optim dozate si echilibrate. Pe baza calitatilor lui, graul SPELTA si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale tulburarilor metabolismului si digestiei. In afara de acestea, graul SPELTA imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos. Graul SPELTA este usor digerabil si are un efect special “de inseninare” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie.

sursa: ayurvedaromania.ro

This entry was posted in cereale, Romana. Bookmark the permalink.