Rosiile- aliment sanatos si benefic.

Rosiile se disting printre legume prin calitatile  gustative inalte si prin  cantitatea mare  de acid ascorbic si carotina, acizi  malic si citric, saruri minerale, zaharuri si substante aromatice. Continutul de substante nutritive din  fructe depinde in mare masura de particularitatile soiului, locul cultivarii, procedeele agrotehnice, conditiile meteorologice ale anului si de alti factori.

Rosiile contin  in medie (% fata de masa uscata): apa-93,8, substanta uscata-6,9, inclusiv zaharuri-3, acizi (malic)-0,5; celuloza-0,8; proteine-1,0; substante minerale-0,6; vitamine (mg la 100 g de masa bruta):C-25;B1-12; B3-7; carotina-2. Cantitatea de potasiu din ele atinge 316 mg; sodiu-125; calciu-43; magneziu-51; fer-0,6; fosfor-20 mg. Norma zilnica de vitamina  C pentru un om matur o asigura 120-150 g. de tomate proaspete, de vitamina A-108-240 g. O rosie contine in proportie de 94% apa si are doar 22-26 de calorii.

Tomatele sunt un produs necesar  in alimentatia persoanelor  care   au diabet zaharat. In afara  de aceasta    tomatele in calittae de aliment conduc la  mentinerea  sistemului nervos,  imbunatatesc   schimbul de substante. Sucul de tomate este bogat  in caliu, calciu, natriu, magneziu,fer si acizi  cu proprietati benefice pentru organism.  Acest suc  de tomate este pe placul tuturor si celor mici si maturi.  Nu  exista  nici un om care sa nu  aiba simpatie fata de derivatele  produse din tomate.

O jumatate de kilogram de rosii mancate in fiecare zi, mai ales in timpul pranzului, accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, protejand organismul de cresterea in greutate.

Cercetatorii italieni au descoperit ca persoanele care consuma mai mult de 7 portii de rosii pe saptamana isi reduc cu 60 la suta  riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.

Rosiile te ajuta sa iti protejezi inima de bolile cardiovasculare. Tomatele sunt o sursa buna de potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare. Rosia este considerata drept leguma frumusetii, deoarece  revigoreaza tenul, ofera luminozitate si stralucire, hidrateaza si regenereaza pielea.

Tomatele pot fi crescute pe diferite soluri, insa trebuie sa se dee preferinta solurilor usoare, luto-nisipoase sau nisipo-lutoase, bine incalzite, cu un inalt continut de  substante organice.Totodata aceasta cultura nu suporta solurile cu nivelul apelor freatice aproape  de suprafata. Umectarea excesiva a solului provoaca alungirea plantelor  si cresterea prea intensa a  frunzelor. Tomatele suporta greu umidittaea inalta a aerului, timpul ploios indelungat. Aerul prea umed creaza conditii pentru contaminarea de patare- bruna si de fitoftoroza. Cea mai buna umiditate  a aerului pentru tomate e de 45-60% a solului- de  70-80 din capacitatea de apa maxima a cimpului.

Pentru formarea roadei tomatele consuma mult azot, totodata necesitatea de azot se intensifica pe masura cresterii frunzelor si tulpinilor si atinge valoarea maxima in perioada infloririi si formarii fructelor. Plantele tinere au nevoie cel mai mult de ingrasare suplimentara cu ingrasaminte de fosfor. Necesitatea tomatelor in ceia  ce  priveste  potasiul creste treptat si atinge valoarea maxima in perioada cresterii intense a fructelor. Pe solurile sarace in substante organice tomatele pot sa nu aiba in de ajuns magneziu. Asupra dezvoltarii si fructificarii tomatelor pot sa influenteze pozitiv microelementele- borul, manganul, ferul.

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.