Lucerna pentru sanatate

Una  din problemele stringente privind productia agricola mondiala  este  deficitul crescind de proteina furajera si alimentara.O importanta deosebita are proteina  de origine vegetala. Printre  principalele culturi ce asigura  sporirea  productiei de proteina vegetala  se afla lucerna ( Medicago L.). Lucerna face parte din familia leguminoaselor ( Leguminosae Jus). Conform datelor mai multor  cercetatori, cele mai raspandite si mai importante sunt speciile multianuale. Primul loc il ocupa  lucerna albastra sau comuna (Medicago sativa L.).

Lucerna este o planta nepretentioasa si se cultiva in diferite conditii pedoclimatice, de la regiunile subtropicale si pana la altitudinea nordica de 60 de grade.Ea imbina rezistenta inalta la seceta cu capacitatea de  a se dezvolta normal in zonele aride, poseda o rezistenta sporita la ger si suporta iernile friguroase.

Lucerna asigura acumularea in sol a azotului biologic, contribuie la sporirea procentului de humus, la combaterea eroziunii solului, la ameliorarea proprietatilor  fizice si chimice ale solului, la formarea si restabilirea structurii lui, amelioreaza  situatia ecologica in agricultura.

Totodata trebuie  mentionat , ca atunci cand se aude de  lucerna te gandesti automat la hrana animalelor, insa, in realitate, aceasta este si  o planta medicinala ce iti poate ajuta organismul sa fie cat mai sanatos. In afara de vitaminele si mineralele,lucerna are in mod natural aproximativ 300 de substanţe nutritive si fitonutrienţi. Este o sursa buna de proteine, deoarece este compusa 50% din proteine ​​. Este bogata in vitamine, cum ar fi beta-caroten, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E şi K, si este, de asemenea, o sursa buna de minerale precum calciu, fosfor fier, cupru, magneziu, potasiu, şi sulf. Este, de asemenea, o sursa naturala de aminoacizi esentiali, contine saponine si fitonutrienti, cum ar fi, octasonolul si izoflavonele, care sunt responsabile pentru unele dintre efectele sale medicinale. Lucerna este intr-adevar un aliment foarte sanatos. Lucerna este un excelent agent de alcalinizare a organismului.Lucerna are continut bogat de clorofila si substante nutritive. Are un continut bogat de minerale si microelemente.Lucerna este un agent de purificare si eliminare a rezidurilor metabolizate in organism. Amelioreaza functionarea sistemului endocrin in special a glandelor suprarenale si hipofizei.Planta este folosita adesea sub forma de ceai in diete deoarece nutrientii sunt absorbiti mai usor de catre organism.
De obicei, este recomandata femeilor insarcinate pentru a creste nivelul vitaminei K si al fierului. Lucerna este un diuretic natural si laxativ, dar se recomanda si in caz de infectii ale tractului urinar, probleme ale vezicii urinare, rinichilor sau prostatei.
De asemenea, ceaiul mai este utilizat pentru a trata artrita si artrita reumatoida. Specialistii spun ca daca o sa consumi planta inainte de masa organismul nu va mai absorbi colesterolul din alimente. Consumand in mod regulat ceai de lucerna o sa scada nivelul colesterolului.
In urma unor studii s-a demonstrat ca aceasta imbunatateste starea diabeticilor care nu raspund bine la insulina. Numerosi medici recomanda lucerna in afectiuni ale stomacului, balonari, ulcere si lipsa poftei de mancare, deoarece contine vitamina U. Vitamina U (ulcus, vitamina anti-ulcer) este elementul activ al metioninei. Ajuta la reinnoirea mucoasei lezate a stomacului si, in general, a aparatului digestiv. Efectul alcalinizant al lucernei anihileaza eficient acidul gastric. Datorita continutului ridicat de fibre este benefica in constipatie, are un usor efect purgativ, reduce balonarea.

This entry was posted in leguminoase boabe, Romana. Bookmark the permalink.