Prepararea bucatelor din patison

Fructele tinere  de cele mai dese ori se consuma in stare  marinata, cele conservate pot fi servite ca garnitura iute la bucatele din carne sau peste. Patisonii de asemenea pot fi serviti in stare prajita sau fiarta.

Salata din patisoni.Fructele tinere se taie felioare, se pun in uncrop, se adauga putin zahar, se fierb, se strecoara si se pun la rece. Apoi  se aseaza in farfurie, se acopera de asupra cu maioneza, se presoara cu marar si felioare mici de rosii. La 500 g de patisoni se va lua o lingura de ulei , 100-150 g de maioneza.

Patisoni fierti.Fructe tinere de 3-5 zile se introduc in apa fierbinte putin sarata, unde se fierb 15-20 minute intru-n vas inchis, se strecoara, se aseaza  in farfurie, se dreg cu unt de vaca, se presoara subtirel cu pesmeti si se servesc la masa.

Patisoni inabusiti. Fructe de  8-12 zile se taie in cuburi mici, se inabusa la foc incet impreuna cu carne prajita pe 20-25 minute, apoi se dreg cu rosii prajite si se introduc in rola. La masa se vor servi peste 10-20 minute, presarindu-le putin cu piper. La 300-400 g de fructe vom avea nevoie de 5 g de unt,100-150 g de carne si 2-3 rosii.

Patisoni prajiti. Fructe de 8-12 zile le taiem in cuburi mici (de cca un 1 cm), le presaram putin cu sare si  piper, le tavalim in faina si le prajim in tigaie pina se rumenesc. Felioarele prajite le asezam in farfurioara si le servim calde cu smintina.Pentru 250 grame de fructe luam 25 g, de unt, 10 g faina, 50 g smantana si piper dupa gust.

Patisoni marinati .Se taie codita si ovarul fructelor mascate se spala si se taie  in jumatate, se introduce in apa clocotita, putin sarata, unde se fierb 4-5 minute, apoi se scurg prin sita, se adauga frunzulite de telina si marar. Fructele se sterilizeaza 10-15 minute, apoi se acopera cu capace metalice.Peste 30-35 zile, cand au capatat de acum un gust si un miros placut, patisonii se folosesc la pregatirea salatelor, in calitate de garnitura la mancarurile din carne, cat si la infrumusetarea  produselor de  culinarie.

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.