Lintea si beneficiile pentru sanatate

 

Lintea face parte din familia leguminoaselor.Ea este raspandita in  tarile mediterane  pe peninsula Balcanica, in Asia Mica, Iran. Se mai intalneste  lintea in Transcaucazia, Crimeea si Asia Mijlocie.  Lintea  se cultiva din vremurile  antice. Boabe de linte au fost descoperite in cantitati mari in constructiile din  epoca de bronz.

Egiptenii antici preparau bucate din boabe de linte.Boabele acestei  culturi  ei le transformau  in faina si coceau  paine. Pe renumitul tablou din templul lui Ramzes III din Teba este redata brutaria faraonului si un bucatar stand linga doua cosuri de linte. Egiptenii puneau  paine din  linte in mormintele celor decedati drept mancare, care il insoteste pe om  in viata pamanteasca  si in viata de pe cea lume. La grecii antici lintea servea drept aliment de toate zilele pentru poporul simplu.

Ca si toate  leguminoasele, lintea se evidentieaza printre alte plante leguminoase  prin continutul  inalt   de albumina ( 24 grame in 100 g  de linte) si glucide ( 53 g in  100  g  linte) , inclusiv cca 40 g de amidon) si alte  substante  minerale ca potasiul, fosforul, vitamine din grupul B etc. 

 In antichitate lintea se considera planta medicinala. Cu ea erau tratate dereglarile gastrice si bolile  de nervi. Nu intamplator denumirea latina a lintei “Lens”, provine de la cuvantul Lentus-lent. Medicii din Roma antica afirmau ca folosirea sistematica a lintei il  face pe om  mai  calm si rapdator.  Si in prezent  proprietatile curative ale lintei sunt folosite pe larg. Lintea  contine   multe  fibre solubile, care protejeaza inima, scazand nivelul colesterolului. Mai mult, amelioreaza constipatia. Lintea totodata ajuta si in cura de slabire. Iar continutul mare de proteine si fibre asigura o senzatie de satietate de durata.  Fosforul din linte ajută la menţinerea sanatatii oaselor si a dintilor, contribuie la dezvoltarea şi regenerarea tesuturilor si stabilizeaza pH-ul sanguin. Lintea mai este recomandata si femeilor insarcinate deoarece conţtne acid folic care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului. Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde si cea rosie, pentru ca isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii.

Lintea este concomitent   o cultura alimentara si furajera. In calitate de furaj pentru vite se folosesc boabele soiurilor  cu samanta marunta,  de asemenea paele de pleava, cat si masa verde. Anume asa este folosita lintea in Anglia, unde  a nimerit pentru prima data  in secolul XVI.

Lintea poate fi  utilizata  la  prepararea supei, cat  si diferitelor garnituri. Cel mai placut gust  il are lintea cu boabe de culoare verde-inchisa.Fierbind legumele cu o cantitate  mica de lichid ( apa , bulion, lapte), e  de dorit sa se adauge putin unt ori ulei vegetal ( o lingurita), ele fac ca legumele,mai ales lintea, sa fie mai gustoase. Lintea fierbe mai repede decat alte leguminoase si este mai usor asimilata de organism.  A fi tinuta in prealabil in apa lintea fierbe in curs de o ora ,boabele gata fierte se strivesc usor intre degete. Cu cat mai mult timp a fost  pastrata  lintea, cu atat mai mult fierbe. Ca si alte leguminoase  lintea e de dorit sa fie fiarta fara a adauga sare, si fara intrerupere, intr-un vas acoperit.La fierbere se pun 2 litri de apa la 1 kg de linte. In  lintea preparata cu sos de tomate  e bine sa se  adauge putin usturoi pisat cu sare.. Daca pireul de linte  este foarte vartos, el poate fi subtiat cu zeama de linte, cu bulion de carne ori cu lapte fierbinte.

This entry was posted in leguminoase boabe, Romana. Bookmark the permalink.