Harbuzul pentru sanatate

 

In vechile orase orientale, pline de naduf si praf, era considerat fericit omul care avea o gradina. El putea sa sadeasca o tufa de trandafir pentru frumusete, un copac pentru umbra, sa creasca  un pepene verde si un pepene galben pentru  oaspeti.

 In limba turceasca  o asemenea gradina se numea “bahcea”. Astfel reesa ca din Orient a venit in limba rusa acest cuvant,  numindu-se loturile pe care se cultiva  pepene verde si pepene galben.

 Locuitorii Astrahanului au fost primii in Rusia care au auzit cuvantul “bahcea”., in limba romana, pepene verde sau harbuz.

In medicina populara se cunoaste faptul ca harbuzul  ajuta la eliminarea pietrelor renale si inlatura riscul formarii acestora.Harbuzul  contne licopen, un antioxidant foarte puternic si cucurbocitrin, cu rol in dilatarea vaselor de sange si reglarea tensiunii arteriale. Studiile au aratat ca o ceasca si jumatate de pepene verde contine intre 9 si 13 mg de licopen. In plus, pepenele verde are cu 40% mai mult licopen decit tomatele crude, neprelucrate
Pe langa faptul ca harbuzul  este o sursă perfecta de hidratare, mai ales in anotimpul cald, dar si o miraculoasa dieta de slabire, consumul legumei este recomandat si in boli precum litiaza renală, nefrita, pielonefrita, afectiunile cardiovasculare, reumatism, acnee sau unele afecţiuni ale pielii.  De asemenea, consumul de harbuz ajuta digestia si favorizeaza eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C si un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietati anticangerigene, eliminand riscul cancerului de prostata Vitamina B6, gasită din belşug in pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind starile de panica si anxietatea. În acelasi timp, este foarte des folosit in cosmetica, continutul bogat de vitamine si substanţe benefice fac tenul mai tanar si mai viguros.Avind in vedere ca pepenele are 96% apa, el are puternice beneficii asupra sanatatii inimii,stomacului si vezicii urinare.

Este recomandat  ca in  sezonul harbujilor sa profitam din plin de oferta  lor si sa inlocuim complexul de multivitamine la care mai facem uneori apel cu acest fruct deosebit de gustos si sanatos. Intrucat sezonul pepenului verde este relativ scurt si  merita profitat din plin de aceasta

This entry was posted in Legume, Romana. Bookmark the permalink.