Lavanda pentru sanatate

 

       Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din antichitate. Levantica creste sub forma de tufe inalte de  la 40 pana la 60 de cm, iar frunzele sunt liniare. Infloreste in lunile de vara, atunci cand este perioada propice pentru a se folosi la diverse aranjamente florale. Pentru  lavanda sunt benefice solurile calde, pietroase si calcaroase. Iubeste lumina si este rezistenta la seceta. Lavanda este o specie montana, putin pretentioasa. Este o planta alogoma, entomofila si prin inmultire generativa produce numerosi indivizi cu variabilitate morfogenetica chimica si cu eficienta economica diferentiata.Semintele lavandei sunt tari, acoperite cu o membrana slab permeabila, fapt pentru care germineaza si rasar intr-o perioada indelungata. Dupa rasarire plantele de lavanda formeaza tufe, ca urmare a aparitiei de noi ramificatii, sporind totodata productia de inflorescente. Lavanda este o planta specifica biotopilor uscati si a climei calde, avand si caractere morfogenetice adecvate, care ii dau posibilitatea sa suporte bine seceta. Cultivata pe locuri cu exces de umiditate, lavanda sufera prin putrezirea radacinilor, ceea ce determina imbatranirea si uscarea rapida a tufelor. Lavanda este o planta permanent verde. Schimbarea frunzelor se realizeaza treptat, in timpul perioadei de repaus o parte din frunzele batrane se usuca si cad. Levănţica se cultivă pentru florile sale ce conţin 1%-7% ulei esenţial, cu mirosul său specific. Frunzele au gust amărui, mai puternic decât al florilor. Pentru a usca florile, ele trebuie culese exact înainte să se deschidă, însă frunzele pot fi recoltate oricând. Uleiul de levantica este întrebuinţat în farmacie, în parfumerie şi în cosmetică

            Levantica este  folosita inca din Evul Mediu ca  antiseptic.  Ea  s-a folosit in antichitate pentru mentinerea sanatatii mentale. Studiile specialistilor i-au descoperit insa mai multe intrebuintari ca planta medicinala. Trateaza cu succes starile de anxietate, insomniile, depresiile si starile de neliniste prin baile aromate. Migrenele, dereglarile stomacale si caderea parului sunt tratate si ele cu succes prin tratamentele cu levantica.De asemenea  se folosea la baile aromate inca de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant si benefic asupra pielii.  Ea se  foloseste  atat in medicina naturista cat si in arta culinara. Uleiurile de levantica sunt folosite in sedintele de aromoterapie, pentru ca te scapa de stres si ajuta la revitalizarea organismului.Uleiul este foarte concentrat si el se foloseste intotdeauna diluat in  putina  apa.Levantica  mai are un sir  de utilizari atat a uleiului cat si a  florilor. Se utilizeaza contra molilor. Te poate ajuta daca nasul e infundat. Se adauga  5 picaturi de ulei de levantica intr-un vas cu apa fierbinte si  apoi  se inhaleaza  cu aburii.  Daca nu ai parte de un somn linistit atunci uleiul de levantica te poate ajuta.  Se pun  cateva picaturi de ulei de levantica pe perna care dormi. Astfel  poti  avea parte de un somn linistit.Aroma  de ulei  are o mare putere in alungarea stresului.

             Uleiul de levantica  de asemenea are proprietati antiseptice si antiinflamatoare. Daca ai dureri de cap si nu ai sau nu iti doresti sa iei pastile, freci tamplele cu cateva picaturi de ulei de levantica. Si astfel poti scapa de dureri de cap.În amestec cu alte plante medicinale, levănţica este folosită cu succes în tratamentul bolilor de rinichi şi ficat. Infuzia de flori de levănţică are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, fiind recomandată în tratamentul neurasteniei, migrenelor şi bolilor cardiace cu substrat nervos .

 

This entry was posted in palnte eterooleaginoase, Romana. Bookmark the permalink.