Coriandru si beneficiile pentru sanatate

 

    Coriandru  (coriandru sativum L.,) familia Apiaceae. Este  o buruieana pucioasa, piper alb. Planta este raspandita in regiunea mediteraneeana, Asia Mijlocie si Mijlocie. Se cultiva pe toate  continentele. Este o planta anuala , cu radacina pivotanta, subtire, putin ramificata.Tulpina erecta, cilindrica, inalta de 30-70 cm, fin striata, ramificata in partea superioara. Infloricenta-umbela compusa, lung-pedunculara, fara involucru. Flori mici, albe, roz sau violacee. Inloreste in perioada iunie-iulie. Se utilizeaza , in special fructele si muleiul volatile obtinut din ele.  Fructele mature prezinta miros characteristic si gust aromat. Uleiul de coriandru este galbui, aromat, cu miros placut. Fructele de coriandru contin ulei volatil (linalol, geraniol, timol, carvona, camfor, borneol, pinen, aldehide), acizi grasi, lipide, amidon, substante proteice,pectin, tocoferoli, mucilagii, care  au un continut inalt de azot, celuloza, aminoacizi, substante minerale.

 Recoltarea se face  atunci cand fructele incep sa capete culoarea galbena mata. Perioada optima de recoltare este mijlocul lunii august. Se taie  umbelele, se evita pe cat e posibil scuturarea fructelor coapte, se vantura si se usuca pe o panza la soare, timp de 24  de ore. Semintele se pastreaza in  loc uscat.

 Planta se utilizeaza in medicina. Ea are o actiune stomahica, carminativa, spasmolitica, bactericida si fungicida. Corinadru este un foarte bun digestiv. El se administreaza intern in tratarea colicilor abdominale si gastrointestinale. Aceasta planta favorizeaza  secretiile gastrice si expulzeaza gazelle intestinale, elimina viermii intestinali. Coriandru este usor calmant si antiseptic, calmeaza durerile  provocate de contuzii, ajuta organismul sa lupte impotriva gripei. In  uz  intern se mai foloseste in caz de stari de somnolent, colibaciloza, arterioscleroza, isterie, apatie, nevroze. 

In medicina populara coriandru  se foloseste din cele mai vechi timpuri.  In acelea timpuri fructele  de coriandru se foloseau pentru tratarea bolilor de stomac sau de intestine. De asemenea se folosea in caz de   malarie, dureri de membre. Amestecat  cu zahar se foloseste ca intaritor al stomacului si  contra diareii.  Pe timpuri se credea ca aceasta planta vindeca ciuma si epilepsia.. In lipsa poftei de mancare, se bea infuzie calduta din fructe inainte de mese. Pentru eliminarea vermilor intestinali se bea infuzie din planta,  diminiata, pe stomacul gol. Infuzia din fructe se foloseste in cazul disfunctiilor glandelor mamare care apar in perioada de alaptare.

 Totodata trebuie de avut in vedere, ca planta si fructele proaspete luate in cantitati mari  produc efecte toxice, manifestate prin dureri de cap, ameteli, somn profund.

Fructele sunt utilizate in industria de panificatie si a preparatelor din carne, fiind un bun condiment. Se foloseste la conservarea muraturilor si pentru preparareabauturilor alcoolice. Uleiul volatile se fooseste in indutria cosmetic la fabricarea parfumurilor si aromatizarea  sapunului. Semintele au   o importanta terapeutica in medicina  veterinara

This entry was posted in plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.