Feniculul si beneficiile pentru vindecare

 

 

            Fenicul – Foeniculum vulgare Mill, familia Apiaceae, este o planta cu radacini pivotante, carnoase, lungi de 20-30 cm, groase  pana la 2 cm. Tulpina erecta, de 1-2 m inaltime, cilindrica. Frunzele sunt mari,de 3-4 ori penat-sectate, cu segmente foarte inguste, filiforme, mucronate la varf. Florile prezinta un caliciu redus, o corolla compusa din 5 petale galbene, lat-ovate, indoite spre interior. Culoarea fructului este cenusie-verzuie pana la brun, coastele sunt galbene-verzui, cu miros aromat si un gust dulce. Infloreste in lunile iulie,august sau septembrie.

            Este cultivata din Antichitate in zona Marii Mediterane. Actualmente  se cultiva in Europa, Asia Mica, America, in nordul Chinei,India, Italia, Franta. Se cultiva ca planta medicinala si aromatica. In scopuri farmaceutice se recolteaza fructele si se extrage uleiul volatile. Fructele sunt formate din doua mericarpe, de obicei libere, glabre, elliptic-oblongi, usor arcuite sau drepte. Acestea au  miros placut, caracteristic, aromat si gust dulceag.Fructele de fenicul numite si fructe de anason dulce, contin 2-7% ulei volatile format din anetol- transanetol si cisanetol, limonen , fencona, metilcarvicol, extragol, lipide aleurona,derivati cumarinici, zaharuri, substante minerale.

Cultivarea…..Pregatirea terenului incepe cu aratura de baza la 28-30 cm adancime. Sub aratura se pot administra gunoiul de grajd si fosforul, iar azotul se  poate aplica primavara  devreme. Pentru a  obtine productii mari, feniculul se seamana pe soluri fertile. Feniculul se inmulteste prin seminte,care se seamana primavara devreme sau in pragul iernii, cu conditia ca semintele sa germineze in primavara. La un hectar sunt necesare 8-10 kg de seminte care se seamana la 60 cm intre randuri si la 2,5-3,5 cm adancime.Lucrarile pentru intretinerea culturii sunt prasitul mecanic ori de  cate ori este nevoie.

 Utilizare….Datorita componentilor uleiului volatil si ale celorlalte substante din fructele de fenicul, are  actiune antispatica,carminativa,galactogoga, expectoranta, vermifuga, sedativa. Extern, are actiune antiinflamatoare si este un antiseptic laringo-faringo-amigdalian. Intern, se recomanda in tratamentul  balonarilor abdominale. Actioneaza eficient asupra tusei convulsive, astmului bronsic, bronsitelor, afectiunilor renale, pentru stimularea lactatiei. Se mai foloseste sub forma de gargara sau comprese locale sub  forma de infuzie in tratamentul unor stari inflamatorii oculare in conjunctivite, pleoape umflate. In medicina populara se foloseste  la hipotensiune arteriala,palpitatii sedare. Decoctul de fructe se administreaza copiilor mici pentru tratarea colicilor abdominale sau ca diuretic. Infuzia  se foloseste pentru a mari secretia laptelui la femeile care alapteaza. Pulberea preparata din semințe de fenicul ajuta la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.Vinul preparat din fructele de fenicul reprezintă un remediu natural excelent. Fructele de fenicul au proprietatea de a calma și alina durerile de orice natură și se pot utiliza sub forma de diverse preparate.

            Se mai foloseste pentru condimentarea salamurilor sau ca aromatizant in prepararea unor bauturi, a bomboanelor.

            Totodata este necesar de mentionat,ca in doze mari pot aparea reactii alergice, fotodermatite, efecte toxice. Dozele mari determina dureri abdominale, greturi, agitatie nervoasa, crize epileptiforme. Este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, eterocolite cronice si acute.

This entry was posted in palnte eterooleaginoase, plante codimentare, Romana. Bookmark the permalink.