Zmeurul,beneficii pentru sanatate

Arealul raspandirii zmeurului (Rubus idaeus L.) este Asia si Europa. Creste prin luminisuri si poieni, pe coaste stancoase, in zone de deal si munte. Zmeurul  este un  arbust cu  tulpini aproape erecte, pana la 2 m inaltime, radacini subtiri si lungi. Ramuri gabre, cililindrice, de culoare verde-albastrie, prevazute cu spini scurti. Frunze de 3-7  foliole, dentate, cu varf scurt si subtire. Flori mici, albe, grupate  in raceme, scurte, terminale pe ramurile din anul precedent. Fructul este o  polidrupa rosie cu caliciu persistent. Infloreste in perioada  mai-iunie. Fructele se coc in luna iulie.

Frunzele contin taninuri, substanta de natura flavonoidica, vitamina C, acizi organici, saponine, microelemente. Fructele proaspete  contin acizi organici (citric,malic, formic, salicilic) proteine, glucide, lipide, pectine, celuloza, mucilagii, vitaminele B1,B2,B6, PP , C, ulei volatil, ioni de K, Ca, Na Mg, Fe,P,Cl..

 Se cultiva in gradini pentru fructele valoroase, Prefera soluri profunde, bine drenate, nisipoase cu expozitie nordica, ferite de vant. Se inmulteste bine prin drajoni inradacinati care se planteaza toamna sau primavara la distanta de  1,5x 0,5 m. Dupa plantare tulpinile plantei se taie la 15-20 cm deasupra solului.. Se recomanda afanarea solului si mentinerea culturii fara buruieni in decursul perioadei de vegetatie. In fiecare an, primavara devreme se inlatura tulpinile care au rodit anterior si lastarii slab dezvoltati.. Lastarii ramasi se taie la 70-80 cm de la suprafata  solului. Zmeurul se cultiva pe acelasi loc 6-8 ani.

 Frunzele de zmeur au efect antiinflamabil, astringent, oftalmic,antiemetric si stimulant. Se administreaza intern in gripa, constipatie,  diaree, hipovitaminoze, Decoctul din frunze se recomanda in catar stomacal, intestinal si hiperadicitate. Planta stimuleaza digestia, metabolismul, eliminarea urinei.In combinatie cu florile de porumbar si maces se foloseste in tratarea insuficientei cardiace.Extern frunzele se utulizeaza in tratarea furunculozei, abceselor, eczemelor, stomatitelor, nevralgilor dentare, conjunctivitei. Este un remediu efectiv la calmarea durerilor menstruale. Fructele au  actiune antiscorbutica si diuretica.

 In medicina populara, ceaiul de frunze se foloseste in cazul diareii si pentru  a intari uterul in ultimile  trei luni de sarcina. De asemenea se foloseste pentru gargara in inflamatii ale cavitatii bucale si sub forma de cataplasme si spalaturi in cazul inflamatiilor, ulcerului varicose, arsurilor, ranilor usoare. Infuzia din frunze se foloseste in cazul tusei  si durerilor de gat. Cu infuzia de flori se trateaza inflamatiile ochilor.Infuzia de radacini se foloseste la tratarea astmului bronsic. In medicina tibetana infuzia din frunze sau din fructe  se recomanda in nevroza astenica, nevrite si pentru scaderea febrei. Infuzia din ramurile tinere amestecate cu macese se foloseste pentru tratarea bolilor de inima. Ceaiul din fructe de zmeur, macese, catina, frunze de urzica, menta, ciubotica –cucului se recomanda in avitaminoza.

Frunzele se recolteaza manual inainte si in timpul infloririi.Se strujesc foliolele si se usuca la umbra cat se poate. Fructele se recolteaza la maturitate deplina, pe imp insorit, cat se  poate de repede. Se pastreaza in pungi de panza.  Se inlatura impuritatile si se usuca in uscatorii la inceput la temperaturi de 30-40 grade Celsius, iar spre sfarsit-pana la 60 grade Celsius.

This entry was posted in pomusoare, Romana. Bookmark the permalink.