Graul si beneficiile pentru sanatate

      Grâul face parte din ordinul Graminalis, familia Gramineae, genul Triticum. Acest gen cuprinde numeroase specii diploide, tetraploide şi hexaploide, din care două sunt mai importante: grâul comun (Triticum aestivum ssp vulgare), care ocupă 90% din suprafaţa cultivată cu grâu şi grâul durum sau arnăut, sau tare (Triticum durum sau Triticum turgidum conv. Durum), care se foloseşte pentru prepararea pastelor făinoase.

   Bobul de grau contine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanti precum vitamina E, celuloza, fibre. In coaja lui exista aminoacizi esentiali – proteine ce nu pot fi sintetizate de organism si ar trebui consumate ca atare; insa la grau, acestea dispar in urma procesului de fabricare a fainii albe.

Grâul este un produs  important pentru dieta noastră, fiind folosit în prepararea unei game largi de produse şi mâncăruri. Însă numai grâul integral poate fi considerat sănătos. O grână integrală este aceea, care  conţine tărâţă, germeni, endosperm şi astfel la măcinare nu se pierd vitaminele, mineralele şi proteinele. În procesul producerii făinurilor rafinate sunt păstrate doar endospermele, apoi produsul este prelucrat pentru a deveni alb. Grâul integral şi făina din grâu integral au un termen de valabilitate mai mic faţă de faină albă şi o culoare gălbui-închis. Dintre beneficiile grâului integral enumerăm:

1. Scade riscul apariţiei diabetului de tip II. Grâul integral este o sursă excelentă de magneziu, mineral care joacă un rol important în activitatea enzimatică, ce rezultă în producerea glucozei şi a insulinei. Mai mult chiar, în urma unui studiu recent s-a ajuns la concluzia că persoanele care consumă grâu integral şi produse din făină integrală au riscul scăzut (cu 31%) de a dezvolta diabet de tip II, comparativ cu persoanele care consumă produse din făină albă.

2. Sprijină procesul digestiv. Grânele integrale conţin fibre (solubile şi insolubile), importante pentru prevenirea constipaţiei şi pentru menţinerea unui echilibru între zaharurile din organism. O persoană adultă trebuie să consume între 30 şi 35 de grame de fibre zilnic pentru a avea o digestie eficientă. Aportul zilnic de fibre previne cancerul de colon.

 3. Joacă un rol important în sănătatea feminină deoarece conţine lignani, fitonutrienţi ce acţionează precum hormonii, protejând împotriva excesului de estrogen. Astfel, ar putea preveni cancerul de sân. 4. Este foarte nutritiv. Grâul integral conţine fitonutrienţi şi antioxidanţi precum quercitină, curcumină, acid ellagic şi catechini. De asemenea, este o sursă ideală pentru calciu, fier şi selenium. http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/251162/4-BENEFICII-neasteptate-ale-GRAULUI-integral

O gama larga de beneficii   are graul incoltit.Graul incoltit poate fi folosit si fara sa urmezi o cura propriu-zisa, ci consumat pur, ca aliment. Boabele germinate se pot adauga in salate de legume, au un gust foarte bun alaturi de rosii, ciuperci, salata verde, ceapa.

                 Cum se prepara grau  incoltit?

Se ia circa un kilogram de grâu din ultima producție, după care se cerne printr-o sită. După ce impuritățile au fost eliminate se spală foarte de bine, în mai multe ape. Apoi se ia grâul curat și se pune într-o oală destul de mare peste care se toarnă apă. A doua zi în jurul prânzului, grâul se spală sub jetul de apă și apa din oală este înlocuită cu una proaspătă. Această operațiune se efectuează și seara. În timpul spălării nu trebuie amestecat grâul. După mai multe zile, în care cele două acțiuni zilnice trebuie repetate, se poate observa cum embrionul a ieșit din fiecare bob. Pentru a fi gata, embrionul trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 2-3 milimetri, iar rădăcina să fie până în 5 milimetri. Când aceste cerințe sunt îndeplinite, se ia grâul încolțit și se bagă în borcane, care se acoperă cu un capac pentru ca aerul să nu pătrundă. Borcanele se depozitează fie într-un loc răcoros sau chiar la frigider.

This entry was posted in plante de cimp, Romana. Bookmark the permalink.