Ovazul si beneficiile pentru sanatate

Ovazul  (Avena  sativa) este o cultura cerealiera furajera foarte importanta. Este important faptul, ca in comparatie cu alte cereale, ovazul acumuleaza in seminte o cantitate sporita de ulei. Valoarea nutritiva a boabelor de ovaz se dataoreaza continutului inalt de hidrati de carbon (58%), proteine (12%), grasimi (4%), vitamine (A,B), saruri minerale de fosfor etc. Boabele,paiele si pleava de ovaz se utilizeaza in hrana animalelor, avand o valoare nutritiva  superioara celor de grau  si secara. In alimentatia oamenilor, boabele de ovaz se folosesc sub forma de faina, fulgi, grasimi, surogat de cafea, produse usor digestibile, recomandate mai ales pentru copii si pentru bolnavi in regim dietec. In unele tari din nordul Europei din ovaz se coace paine.

Majoritatea ovazului, care se cultiva contine circa 5% ulei si 50% amidon. Proteinele boabelor de ovaz sunt formate din prolamina numita avenina, care contine urmatoarele cantitati de aminoacizi (% din proteina uscata): glicocol-1,0%, alanina-2,0%, valina-1,8%, leucina-15,0%, acid aspartic-4,0%,acid glutamic-18,4%, prolina-5,4%, fenilalanina-3,2%, tirosina-1,5%. In embrionul ovazului,continutul de grasimi este mai mare decat a celorlalte cereale. Extractivele neazotate sunt formate din amidon (peste 90%) apoi din zahar si dextrin. grupa de ovaz a unor specii contine pana la 18 % grasimi, dintre care predomina acizii grasi.

Ovazul este o cereala foarte indicata in afectiunile digestive, avand rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale si rol laxativ. El se recomanda si in afecţiunile ficatului, mai ales in inflamaţia colecistului (colecistita).

Afectiunile respiratorii pot fi tratate cu preparate din ovaz, care se indica in tratamentul astmului bronsic, ca expectorant, in bronsite, in laringite si pentru vindecarea tusei.

Ovazul actioneaza pozitiv si asupra vaselor de sange si a inimii, scazand colesterolul din sange si glicemia si fiind indicat in tratarea anginei pectorale si a ulcerului varicos.

Ovazul este bogat si in inhibitori ai proteozei si din aceasta cauza este foarte indicat in lupta cu tumorile pe care le dizolva (in special la cancerul intestinal).

Si aparatul urinar beneficiaza de pe urma ovazului, care este diuretic, calmeaza durerile din colicile renale si vezicale si vindeca litiaza urinara si biliara. In plus, ovazul ajuta si glandele sexuale, rezolvand sterilitatea si impotenţa si fiind tonic uterin.

Din punct de vedere al sistemului nervos, ovazul este un excelent tonic asupra celulelor nervoase, fiind indicat in numeroase afectiuni neurologice, in cazurile de astenie fizica si psihica, in insomnii si in stari de surmenaj.

Ovazul nu este toxic si nu are efecte adverse, insa poate provoca  flatulenta si cresterea peristaltismului. Cand consumati ovaz, este bine sa beti multa apa.

Ca multe alte cereale, ovazul este bogat in gluten, de aceea trebuie evitat de persoanele care sufera de boala celiacă sau obstructie intestinala.Supradozajul determina dermatita de contact si balonare abdominala

This entry was posted in cereale, Romana. Bookmark the permalink.