Beneficiile boabelor de soia

Image result for boabe din soia  Soia a fost promovata o buna perioada de timp ca fiind utila in scaderea colesterolului LDL ( colesterol rau), un factor de risc pentru boli de inima. Ca şi în cazul multor altor studii iniţiale, studiile ce au urmat nu au putut cimenta afirmatiile privind beneficiile aduse de soia. În 2008, la indemnul dat de American Heart Association (AHA) şi a Food and Drug Administration (FDA) s-a reconsiderat eticheta care a permis producătorilor de produse de soia sa afiseze faptul că soia “ne face inima sanatoasa”, arătând lipsa de dovezi ştiinţifice puternice şi coerente.

Cu toate acestea, soia poate reduce intr-adevar colesterolul rau LDL cu câteva puncte procentuale în cazul persoanelor cu un nivel de colesterol nesanatos (hiperlipidemie), daca mai mult de jumătate din aportul zilnic de proteine ​​este provenit din soia si daca inlocuiesc proteinele ​​lactate şi animale, care contin grasimi saturate si colesterol nesanatos.

Două meta-analize ale unor studii clinice randomizate, unul luând în considerare 9 studii care au inclus un total de 432 de subiecţi, iar altul revizuirea a 10 studii cu un total de 608 de subiecţi, au arătat că mancand alimente pe baza de soia bogate in isoflavonoide, se inhibă semnificativ pierderea de masa osoasa si se stimuleaza formarea osoasa la femeile aflate la menopauza. Sfat practic: Doar 6 luni de alimentatie bazata pe soia poate fi suficienta pentru a exercita efecte benefice asupra oaselor la femeile aflate la menopauza. Toate derivatele tradiţionale din soia (tofu, lapte de soia, miso si tempeh) furnizeaza minim 30 / 40 mg isoflavonoide per portie. Boabele de soia prăjite sunt o sursă deosebit de bună, doar o jumatate de cana contine 167 mg de isoflavonoide. Trebuie sa stim insa ca sosul de soia ori uleiul de soia nu contin isoflavonoide. http://www.soyfoods.com/nutrition/isoflavonelevels.html

Soia poate scadea activitatea glandei tiroide deoarece continutul de fitati blocheaza asimilarea iodului si absorbtia hormonilor tiroidieni. Incetinirea functiei glandei tiroide la persoanele care mananca mai mult poate contribui la cresterea in greutate sau obezitate.

Sub forma de boabe intregi, soia are un continut foarte mare de fibre, insa multe produse din soia sunt atat de mult procesate industrial incat ajung sa piarda mult din continutul de fibre sanatoase. Soia poate fi o sursa excelenta de calciu ce variaza intre 80 si 750mg la portie, in functie de produsul de soia. Desi alimentele din soia contin oxalati si acid fitic (doua elemente care pot inhiba absorbtia de calciu), cantitatea de calciu din alimentele cu soia este foarte bine absorbita. Alimentele din soia sunt bogate in cupru si magneziu, dar si in vitaminele B, in special niacina, piridoxina si folacin. Boabele de soia contin multe substante fitochimice cunoscute sub denumirea de izoflavone, care, in opinia multor cercetatori, pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, la tratarea bolilor de inima sau imbunatatirea densitatii osoase.

Chiar daca sunteti un adept al produselor din soia, ca si in cazul altor alimente, nu trebuie sa considerati soia ca fiind un “aliment magic”. Soia trebuie integrata intr-un regim alimentar diversificat si echilibrat. Soia trebuie să fie consumata cu moderatie asa cum se intampla si in Asia. Cercetarile arata in mod clar faptul că soia este benefica pentru sanatate in special atunci cand este consumata sub forma de produse de soia fermentate (tofu, miso fermentat, sos de soia  (fermentat).

This entry was posted in leguminoase boabe, Romana. Bookmark the permalink.