Capsunul -beneficiile pentru sanatate

Imagini pentru capsunul         Capsunul (fragaria viridis) este cultivat datorita fructelor sale gustoase, dar se regaseste si in flora spontana din Europa si Asia. Are o inaltime maxima de pana la 40 de cm, creste singur sau mai multe plante grupate. Frunzele au culoarea verde intens, sunt alcatuite din 3 lobi, zimtate pe margini si cu nervuri proeminente. Florile sunt mici, albe, au 5 petale si la o planta se intalnesc 3-7 flori. Fructele denumite capsuni sunt carnoase, foarte parfumate, de culoare rosie, avand seminte vizibile pe suprafata lor. Dintre elementele chimice din componenta plantei amintim: hidrati de carbon, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid salicilic, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, vitaminele: A, B, C, iod, brom. Principalele sale calitati sunt: antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduce colesterolul, alcalibizant al sangelui, reminalizant. In fitoterapie sunt folosite fructele  si frunzele. Este folosit  pentru producerea de siropuri, gemuri si dulceturi.

Consumul de capşune este recomandat in caz de reumatism, afectiuni renale, guta, astenie, anemie, constipatie, parazitoze intestinale, hipertensiune arteriala, hemoroizi,  hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburari hepato-biliare, in tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee, cancer.Este recomandat consumul de fructe proaspete în afecţiunile amintite, dar şi pentru menţinerea starii generale de sanatate.De asemenea, se poate consuma suc proaspat de capşuni (500 ml pe zi) sau se pot face infuzii de frunze de capşuni (se lasa 3-5 minute intr-o cana cu apa fierbinte la infuzat, o lingura de frunze si se beau 2 cani/zi).In tratamentul gutei si a reumatismulu sunt recomandate decocturile de rizomi, iar pentru tratarea herpesului sunt foarte eficiente compresele cu infuzie din frunze de capsun.Tot pentru uz extern, in tratamentul cuperozei sau a arsurilor solare, se folosesc frunze de capsun tocate marunt, se adauga suc proaspat de capsuni si se aplica pe fata sub forma de cataplasma, lasand-o 20 de minute sa actioneze.

Cultivarea capsunului se poate face si intercalat in plantatiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva in vase cu amestec de pamant si solutii nutritive. Capsunul permite obtinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai tarzii decat cele care se obtin in camp. Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obtine capsune si toamna, pana in octombrie.Avand o talie redusa (15-40 cm) sub forma compacta sau rara capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pe suprafete mari in aer liber, in solarii sau in sere.

This entry was posted in Arbuşti, Romana. Bookmark the permalink.